MI MINDEN TÖRTÉNT VELÜNK 2019-BEN? – 1. rész

A koronavírus és az eltelt közel két hónap sok mindenre megtanított bennünket. Megtanultunk elengedni dolgokat. Idén rengeteg tervünk volt: 2020-ban szerettünk volna a saját szervezésű programjainkon túl különböző fesztiválokon is megjelenni, hogy egy kicsit többet, máshol, más környezetben is találkozhassatok velünk. Megtanultunk “elcsendesedni”, visszatekinteni a sok közös szép dologra, melyeket veletek együtt éltünk meg. Többek között ez is az apropója jelen összefoglalónknak. Megtanultunk újratervezni – számos új projektünk fut a háttérben, de ezekről majd csak később rántjuk le a leplet. És persze ez az idő arra is jó, hogy a rengeteg lemaradásunkat, melyekre a hétköznapi rohanásban nem volt időnk, most pótoljuk. Ilyen a blogunk is, melyet régóta terveztünk, halogattunk. 

Úgy hisszük, büszkén mondhatjuk, hogy 2019-ben rengeteg változás történt a birtokunkon. Próbáltuk nektek egy csokorba összeszedni a legszebb pillanatokat. Persze sokkal több ez számunkra, mint egy lista… a szívünk csordultig telt, miközben visszaemlékeztünk, a képeket válogattuk.

Tartsatok velünk ezen a kis utazáson! Reméljük, számotokra is kellemes emlékeket idéz majd!

BorMajális

2019-ben az első rendezvényünk a BorMajális volt. Ez több szempontból volt fontos számunkra: egyrészt szerettünk volna egy közös, tavaszi rendezvényt életre hívni, melyet barátainkkal, a másik négy pincészettel (Göndöcs Lajos, Hetényi Pincészet, Háromházi Pince, Pálinkás Pince) valósítunk meg, másrészt a városi színes forgatag mellett egy családiasabb, kisebb, de jó hangulatú délutánt megszervezni, mely során minden korosztály számára felhőtlen szórakozást kínálunk.  A gyerekeknek kézműves foglalkozást tartottunk, az udvarunkon kialakított játszótéren pedig hinta, mászóka, trambulin és csúszda várta őket. Az udvart raklapbútorokkal és színes párnákkal, napernyőkkel rendeztük be, és két remek zenekart, a Duna Rock Akusztikot, valamint a Partwish Zenekart is vendégül láttuk, akik remek koncertet adtak. A harmadik apropója a BorMajálisunknak pedig egy számunkra szintén fordulópontnak számító esemény volt, hiszen erre a napra időzítettük a borboltunk ünnepélyes megnyitóját. 

Borbolt és Kávézó megnyitása

A megelőző hónapokban rengeteget dolgoztunk azon, hogy ezt a kis boltot kialakítsuk. Mind az épület felújítása, mind a technikai felszerelés és berendezés komoly szervezést igényelt, nem beszélve a tanulási folyamatokról. Szerencsére a Kávé Házától komoly segítséget és oktatást kaptunk, hogy minőségben megfelelő kávét tudjunk nektek felszolgálni. Onnan már csak egy lépés volt, hogy mindezt továbbgondoljuk, és a hagyományos kávéink mellett a nyári időszakra kávékoktélokkal is készüljünk. Minden nap azon munkálkodunk, hogy valami újat és különlegeset tudjunk nyújtani számotokra, ezért álmodtuk meg must és házi gyümölcsleves limonádéinkat, valamint fehér, rozé és siller alapú koktéljainkat. Az pedig nem is volt kérdés számunkra, hogy a borboltunk polcait olyan pincészetek boraival töltsük fel, akikkel évek óta baráti és munkakapcsolatban vagyunk. 

Közel egy év távlatából aztán láttuk, hogy még többet és még jobbat szeretnénk csinálni, épp ezért döntöttük el a kávézó átalakítását és kibővítését. Ennek bemutatását az idei BorMajálisunkra terveztük – egyfajta keretet adva az eseményeknek -, az élet azonban másként hozta. Így most a háttérben munkálkodunk tovább, és alig várjuk, hogy újra kinyithassuk a kapukat és megoszthassuk veletek az eredményt.

Pünkösdi Nyitott Pincék

A közösen alkotás mindig is vezérelvként működött a birtokunkon. Nem véletlen tehát, hogy a pünkösdi hosszú hétvégén tartott Nyitott Pincék rendezvényben mi is részt veszünk, természetesen itt is összefogásban, közösen a másik négy pincészettel. Imádjuk ezt a rendezvényt, mert a csodás tavaszi napsütésben négy napig megtelik élettel az udvarunk. Olyan  érzés ez számunkra, mint amikor tavasszal a természetben is elindul az élet! A színes napernyők alatt többszáz turista fordul meg nálunk ilyenkor, és nem csak Szekszárdról, hanem az ország más pontjairól is. Egy kicsit bor- és gasztrokalandnak is megéljük ezeket a napokat, hiszen ilyenkor a standjainkon nem csak a borainkat kóstolhatjátok, hanem vaslapon sült húsokat, szendvicseket, halkolbászokat, valamint a kávézónk kínálta koktélokat és limonádékat egyaránt. 

GasztroMűhely elindítása

A GasztroMűhely elindításával egy régi álmunk valósult meg. Igaz, hogy egy picit “idegen terep” számunkra, ezért hosszú-hosszú hónapok teltek el a szervezéssel, és mint minden új dolog esetében, itt is megvannak a gyerekbetegségek, melyeken igyekszünk dolgozni. A célunk nem kevesebb volt, mint hogy olyan programokat kínáljunk, melyek a sütés-főzés csínja-bínja mellett vidám, impulzusokban gazdag idő élményét is nyújtják. Ne csak a gasztronómia különféle ágaiba tegyünk kitérőt, megismerkedve az egyes technikákkal, fogásokkal és műhelytitkokkal, hanem egymással is és a közösen alkotás örömével. Mivel még mi is tanuljuk ezt, így a tavalyi év második felében összállt terveinkből hármat tudtunk megvalósítani. Egy kelt tészta workshopot, ahol focacciat, brióst és kiflit készítettünk veletek Salamon Balázs vezetésével, és egy csokoládé workshopot, ahol a töltött bonbonok, csokinyalókák és táblás csokik világába kalauzolt el minket Chokolady, azaz Körmöczi Andrea. Szintén a GasztroMűhely szárnyai alatt valósult meg a decemberi jótékonysági sütésünk is, melyről majd később olvashattok. 

BorSzakkör újraszervezése

Biztosan tudjátok, hogy azon túl, hogy imádunk szórakozni (ez talán a rendezvényeink listáján is jól tükröződik), nagyon fontos számunkra az edukáció. Éppen ezért – e kettő miatt – döntöttünk úgy, hogy újraindítjuk a BorSzakkört a pincészetünk falai közt. A korábbi évekből sokan emlékeztek erre a rendezvényre, hiszen rengeteg régi ismerős látogatott el hozzánk. Sajnos az egyéb programjaink és más munkáink miatt, hajlamosak vagyunk szétforgácsolódni – ezen majd idén jobban dolgozunk -, de így is öröm számunkra, hogy a tavaszi szezonban két egypincés kóstolót sikerült megtartanunk. A korábbi tematikák alapján – és akik rendszeres szakkörösök voltak -, tudjátok, hogy az egypincés kóstolóink lényege, hogy egy adott termelő tételeit vesszük sorra. Meghívott borászvendégeink bemutatják a pincészet ars poeticáját, munkamódszereit, az évjáratokat, szőlőfajtákat, a különböző tételek sajátosságait. Tavaly a Tolnai és a Pécsi borvidék egy-egy pincészetét és boraikat ismerhettétek meg nálunk, így Váraljáról Szabó Lacit, míg Hasságyról, a Belward Pincészettől Wilhelm Dávidot.

Iván-völgyi Kadarka Túra After Party

Az Iván-völgyi Kadarka Túrát úgy hisszük, senkinek nem kell bemutatnunk, hiszen a tavaly 9. alkalommal megrendezett program az egyik legizgalmasabb boros rendezvénnyé nőtte ki magát az idők során. A június végi gyalogtúrás kóstoló népszerűsége nem másban keresendő, mint hogy ha valaki jó kadarkát akar inni, akkor Szekszárdra kell jönnie, hiszen minden túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a fajta igazi otthonra ehelyütt talált. Nemcsak a borvidék, de maga a város is összeforrt a kadarkával, a túra során pedig egyszerre kaphatunk egy igen szép merítést a szekszárdi kadarkákból, a szurdikok és szőlősorok között megtett gyalogtúra az öt pince érintésével pedig egy soha ki nem merülő, évről évre változó kalanddal egyenertékű. A túra záró akkordja évről évre az AfterParty. Tavaly mi is részesei lehettünk ennek a remek programnak, hiszen pincészetünk közvetlenül az Iván-völgy tőszomszédságában áll. A helyrajzi adottságainknak, de legfőképpen a két nap folyamán helyt álló kiszolgáló személyzetünknek köszönhetően, azt gondoljuk, sikerült megbirkóznunk ezzel a számunkra ismeretlen tereppel is, és a nálunk megrendezett AfterParty során vendégül látnunk több száz embert. Köszönjük a bizalmatokat!

Szentivánéji BorMámor

A nyári napforduló ünnepe ősi hagyományokra nyúlik vissza, mely nemzeteket és időket ível át. Szent Iván napjának megünnepléséhez számos program, kulturális és zenés rendezvény kapcsolódik országszerte, nincs ez máshogy Szekszárd esetében sem. Tavaly júniusban immár másodszor rendeztük meg a Szentivánéji BorMámort a birtokunkon. Ez szintén egyike a borász barátainkkal összefogásban megszületett programjainknak, mely során mind a kultúra, mind a bor iránt érdeklődőket, mind pedig a szórakozni vágyókat igyekszünk megszólítani. Erre a napra időzítettük az első kiállításunk megszervezését is, mely abszolút illeszkedett a rendezvényünk tematikájához. Egy igazi finn kalandra kalauzolt el bennünket Csorba Károly a fotóival, mégpedig Juhannus ünnepére, portrékkal és állatfotókkal. Az estet nosztalgia discoval zártuk, a rendezvény csúcspontja pedig a sötétedéskor kezdődő fényfestés volt, melynek során színes fénykavalkád került a Kerámia Borműhely falaira.

 

Következő blogbejegyzésünkben az őszi és a téli rendezvényeinket vesszük sorra. Tartsatok velünk akkor is!